Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

"Το Κασελάκι του Αγιογράφου" Πολιτιστικό πρόγραμμα της Δ2 τάξης του σχολείου μας

«…οι εικόνες χρησιμεύουν ως μεσολαβητές ανάμεσα στα εικονιζόμενα πρόσωπα και στους προσευχόμενους πιστούς που τους κάνουν μέτοχους της χάρης. Ανάμεσα στους αγίους και τους πιστούς εδραιώνεται λοιπόν, ένας δεσμός, μια σχέση. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας μέσα στην Εκκλησία, η σύναξη των πιστών εισέρχεται δια μέσου των εικόνων και των λειτουργικών προσευχών στην ουράνια Εκκλησία και κοινωνεί μαζί της σε μια αδιάσπαστη ενότητα. Μέσα στη λειτουργία η Εκκλησία είναι μία. Συμμετέχει  σ’ ολόκληρη την πληρότητά της: τους αγγέλους και τους ανθρώπους, τους ζωντανούς και τους νεκρούς, τέλος, ολόκληρη την κτίση».
Λ. ΟΥΣΠΕΝΣΚΥ

             Μεσούντος του διδακτικού έτους τα παιδιά του Δ2 του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Ν. Φιλαδελφείας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ ένα πρόγραμμα πολιτιστικό με δύο άξονες που αφορούσε τη γνωριμία με
1. την τέχνη της αγιογραφίας και
2. κάποιες  τεχνικές συντήρησης  έργων τέχνης(όπως τεχνικές βιβλιοδεσίας, κεραμικής και αγιογραφίας)
           Στόχος μας ήταν να  μυηθούν οι μαθητές στα μυστικά της μεταβυζαντινής αγιογραφίας, να
γνωρίσουν την οργάνωση των εργαστηρίων ζωγραφικής κατά το 15ο και το 16ο αιώνα, τα υλικά και τις τεχνικές. Να κινηθεί το ενδιαφέρον τους για το βυζαντινό πολιτισμό και την τέχνη, να βιώσουν την ιστορία του τόπου μας και να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.  Γι ΄αυτό τον σκοπό χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων εποπτικών μέσων διδασκαλίας και η μουσειοσκευή[1] του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο :  «το κασελάκι του αγιογράφου», του οποίου υπάρχει στην συνέχεια και μία παρουσίαση. Ευχαριστώ θερμά τα παιδιά για τη συμμετοχή τους ,τους γονείς και τους ακούραστους εξωτερικούς και εσωτερικούς συνεργάτες όπως την κ. Μαρία Σπανού ( αγιογράφο και τελειόφοιτο συντηρήτρια έργων τέχνης) και την καθόλα φιλότεχνη μουσικό του σχολείου μας , κ. Κωνσταντίνα Μπαχταλιά που με το μεράκι και την προσήλωσή της σε διαχρονικές αισθητικές αξίες παρουσιάζει τον επαγγελματισμό και την ακρίβεια ενός συλλέκτη έργων τέχνης από όλο το εύρος της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επίσης ευχαριστία θερμή προς τη διεύθυνση του σχολείου, η οποία υποστήριξε την πρωτοβουλία.
             Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες και μία μικρή παρουσίαση του προγράμματος.

3

9

10

8


1

11


Στη συνέχεια μπορείτε να "κατεβάσετε" (download) μια παρουσίαση του προγράμματος.





[1] Τι είναι μια μουσειοσκευή; Μια βαλίτσα που ταξιδεύει από σxολείο σε σxολείο και φέρνει κοντά στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές υλικό για κάποιο συγκεκριμένο θέμα.





H δασκάλα της τάξης

Ελένη Νταφοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου